Zdravé a nezdravé potraviny

7. 12. 2023

Pojmy zdravé a nezdravé potraviny jsou v dnešní době neustále používané. Když budete studovat dostatečně dlouho, tak zjistíte, že každý druh potraviny byl někdy označen za nezdravý. Pamatuji dobu, kdy byla nezdravá rajčata, pak mléko, poté hovězí maso, později vepřové atd. Občas mi to přijde, že je to podle toho, co je potřeba více či méně prodávat 😉

Pojmy zdravé a nezdravé potraviny jsou v dnešní době neustále používané. Když budete studovat dostatečně dlouho, tak zjistíte, že každý druh potraviny byl někdy označen za nezdravý. Pamatuji dobu, kdy byla nezdravá rajčata, pak mléko, poté hovězí maso, později vepřové atd. Občas mi to přijde, že je to podle toho, co je potřeba více či méně prodávat 😉

Pravda je taková, že pokud je potravina v celistvém, tj. původním, stavu, je to vždy kvalitní potravina. Osobně nemám ráda škatulkování na zdravé a nezdravé potraviny, protože to, co může být pro někoho zdravé, může druhému škodit. Mléko není zdravé pro ty, co nemají enzym laktázu, který umí štěpit laktózu (mléčný cukr). Někomu zase může vadit kasein (mléčná bílkovina), protože ji neumí dostatečně rozložit na jednotlivé aminokyseliny, a tím způsobuje špatné trávení. Ale komu to nevadí, pro toho jsou mléčné výrobky optimální. Někomu vadí potraviny s obsahem lepku, což je zase druh obilné bílkoviny (zejména z pšenice), a pro lepší zdraví se tomu musí vyhýbat.

Pak jsou lidé s různými druhy potravinové intolerance či dokonce alergie. Alergie mohou být např. na některé ořechy, ústřice, krevety či mnohé jiné potraviny, přičemž taková alergie může být až život ohrožující. Intolerance znamená jen, že potravina mému tělu nesedí, protože mu třeba chybí některé enzymy, aby ji důkladně rozložil, a v důsledku toho pak vzniká metabolický odpad, se kterým se tělo musí vypořádat. Ne vždy je to bez následů.

V dnešní době se hovoří i o snížené snášenlivosti sacharidů jako celé skupiny živin. Tomuto tématu chci v budoucnu věnovat celý článek, protože objevy, které jsou už známy mezi vědci v USA na klinikách, jsou úžasné, ovšem trvá poměrně dlouho, než se informace o nich dostanou mezi obyvatele ČR. Kvůli tomu vzniká mnoho nepravd, polopravd a mýtů, které se předávají opisováním na internetu a často i v medicínských kruzích, protože v dnení době je poměrně náročné držet si přehled a krok s novými a hlavně praktickými poznatky.

Každopádně to, co je původní, celistvá potravina, je potravina zdravá, pokud zrovna ty na ní nemáš intoleranci. Někdy stojí za to formou pokus – omyl zkusit, co sedí a co ne. A co nesedí, je třeba na delší dobu vyřadit a následně zase zkusit… Náročnější možností je zkusit eliminační dietu, kdy se jí potraviny, na které většina intoleranci nemá, a po 30 dnech se zkouší v určitém zkoumajícím modelu zařazovat zpět vyřazené potraviny a pozoruje se reakce těla. To pro některé může být náročné. Nejraději mám postupy, kdy člověk dá tělu to, co potřebuje, a pomůže mu postupně odstranit nesnášenlivost na cokoliv 😉 Což je možnost nejlepší, jež však vyžaduje určitý postup, který je nutno dodržovat.

A teď zpět k pojmu nezdravá potravina. Nezdravá potravina je každá potravina zpracovaná potravinářským průmyslem tak, že už ani nepoznáte, z čeho je vyrobena. Viz třeba různé čokoládové kroužky s tunou cukru pro děti, kupovaná granola apod. Vše s neskutečnou dobou trvanlivosti. Plné éček a plnidel, které prodlužují trvanlivost potraviny. Čím více kódů E s čísly uvidíte, tím rychleji utíkejte 😉

Sice nejsou všechna éčka špatná, ale obecně platí, že když si uvařím sama a vím z čeho, tím lépe jsem pro sebe učiním 😉 Tím zdravěji jím. Není špatné se najíst někdy venku, ale kdybyste někdy viděli na čem smaží a čím snižují náklady, možná byste to jíst nechtěli. Je potřeba vybírat moudře 😉 a potraviny si upravovat nebo najít zdroj, který to dělá za vás. Nemusíte si nutně vyrábět jogurt, ale sežeňte si takový, který neobsahuje škrob, hodně cukru a jiné věci, které do jogurtu prostě nepatří. Stejně tak u sýru. Kupte si raději méně kvalitního sýru, poctivě vyrobeného, než nějaký edam, což už vlastně naznačuje, že to není eidam, ale kdo ví z čeho vyrobená umělá hmota, která tak i chutná. My nakupujeme mléčné výrobky na farmě, kde nám vyrábí tvaroh, jogurt, sýr a natočí čerstvé mléko. Způsob zpracování je samožřejmě také důležitý. Ideální je maso z farmy, kde běhají šťastná zvířata na pastvě a žerou trávu, která je pro ně nejlepší výživou.

U některých řetězců rychlého občerstvení se už ani nestydí, že místo masa používají nějakou umělou hmotu, která tak i chutná. Osobně vůbec nechápu, proč to lidi jedí nebo to kupují i dětem. Takže vše, co je zpracované, ochucené, že už ani nevíte, z čeho to je, tak to prosím nejezte a nekupujte. Kupujte čerstvé celistvé potraviny a naučte se pro sebe udělat maximum tím, že si upravíte vše, co zvládnete.

Už jste zkusili udělat domácí granolu? To je úplně jiný level než ta kupovaná! Uzené výrobky nakupujte od farmáře, o němž víte, že vyrábí produkty jako domácí, a i ty si můžete jednou začas dát! Vše kvalitní je povolené a vše hodně zpracované s plnidly a chemií je zakázané a je lepší se tomu vyhnout. Kupujte kvalitní potraviny a upravujte doma, co můžete. Myslete na zdraví své i své rodiny 😉

ZB
Author: ZB

0 komentáøù