Hořčík a vitamíny skupiny B jsou velmi důležité živiny, jež aktivují enzymy a hrají roli při trávení, vstřebávání a zužitkování makroživin. Nedostatek těchto látek může vést k nesprávnému zpracování stravy, a to samozřejmě s sebou nese další důsledky, včetně například zvýšené chuti k jídlu a následné obezity. Příčinou nadváhy může být právě nedostatek hořčíku v těle. Dalo by se říci, že hořčík je jeden z nejdůležitějších minerálů, které se podílí na cca 300 metabolických procesech.
Hořčík je velice důležitou součástí chemické reakce, která umožňuje inzulínu otevírat buňky, aby byly schopny přijmout glukózu. Na testech se zvířaty se prokázalo, že vitamíny skupiny B a hořčík přispívají k tomu, že zvířata zůstávají hubená. Dostatek těchto živin je tedy velice důležitý, v některých případech klíčový. Přibírání v pase souvisí vždy s nedostatkem hořčíku, potažmo s neschopností těla správně pracovat s inzulínem. Doplňování živin je jedním z témat, kterým se v kurzech věnuji. Budu se samozřejmě věnovat i dalším důležitým prvkům, které je potřeba zařadit do stravy, ať už v podobě jídla nebo v podobě vhodných doplňků stravy.
Bylo by praktické si říci, které formy hořčíku jsou vhodné na doplňování. Nejlepší formy hořčíku jsou organické solné cheláty, např. aspartát hořečnatý, citrát hořečnatý, glycinát hořečnatý, lysinát hořečnatý, jablečnan hořečnatý, orotát hořečnatý či taurát hořečnatý. Osobně bych doporučila vybírat z těchto forem a vyhýbala bych se anorganickým formám, jako je třeba chlorid hořečnatý, oxid hořečnatý, fosforečnan hořečnatý či síran hořečnatý. Doporučuji si přečíst na kupovaném doplňku, která forma je tam použita, přičemž musím upozornit, že nejčastější a nejlevnějí jsou právě formy anorganického původu, např. oxid hořečnatý, který má velmi nízkou vstřebatelnost. Pokud chceme hořčík doplnit do organismu tak, abychom postupně snižovali jeho dlouhodobý deficit v těle a nedodávali jen jeho denní spotřebu, doporučuji ony doporučené denní dávky zdvojnásobit a dávku si rozdělit na 2x denně.
0 komentáøù